KidsClan
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


KidsClan
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 [TUTORIAL]Cum motam un PC

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
niQ
Super Moderator
Super Moderator
niQ


Mesaje : 368
Data de inscriere : 09/05/2010
Varsta : 29
Localizare : Hunedoara

[TUTORIAL]Cum motam un PC Empty
MesajSubiect: [TUTORIAL]Cum motam un PC   [TUTORIAL]Cum motam un PC EmptyDum Mai 16, 2010 7:54 pm

Sa presupunem ca ati fost la un magazin de specialitate, ati luat de acolo toate componentele necesare montarii unui calculator:

* Monitor
* Placa de baza
* Procesor si cooler
* Memorie RAM
* Hard-disk (si unitati optice)
* Placa video
* Placa de sunet
* Placa de retea
* Carcasa
* Tastatura
* Mouse
* alte periferice optionale, de ex: webcam, scanner, imprimanta, microfon, card-reader etc.

Montajul acestor componente este relativ simplu, nu trebuie pregatire speciala pentru acest lucru, doar sa fiti foarte atenti cand o faceti, in special la componentele care sunt foarte sensibile la curenti electrici (procesor, partile electrice ale hardware-ului). Este recomandat in acest sens, sa atingeti carcasa calculatorului pe o parte metalica, pentru a se "scurge" incarcarea electrica si a proteja astfel componentele, inainte de a trece la montaj. Montajul se va face FARA sursa alimentata la energie electrica. Sa incepem prin montarea Unitatii centrale. Sistem, cum mai este denumit, el va inmagazina cam toate dispozitivele hardware cu care vom lucra. Placa de baza

Este placa "mama" (motherboard), pe ea se monteaza celelalte placi din sistem, se conecteaza sursa calculatorului, pe ea gasim socket-ul pentru procesor, pentru memorii RAM, pentru unitati optice etc.. Exista o mare diversitate de modele de placi de baza, dar toate trebuie sa respecte niste standarde, pentru a se putea conecta la ele diferitele dispozitive (care la randul lor sunt supuse standardizarii).

Un model de placa de baza ar fi:

[TUTORIAL]Cum motam un PC 88834682
Se poate observa Socket-ul pentru procesor (este montat in imagine un procesor), 3 sloturi pentru memoria RAM, 6 sloturi PCI pentru conectarea unor placi (de ex: placi sunet, orice placa care suporta standard PCI), un slot AGP (port dedicat placii grafice, performanta sporita), 2 conectori pentru cablu format ATA (pentru conectarea "panglicii" care conecteaza Hard-diskul, CD-ROM, CD-RW), 1 conector pentru unitate floppy (pentru dischete). Pe langa acestea, mai sunt pe diferite placi conectori pentru conectarea panourilor frontale la calculator, panouri care permit accesul rapid la porturi USB, sunet si microfon. Chipsetul placii de baza, este acoperit cu un radiator din aluminiu, pentru a-i prelua caldura. Montajul placii de baza implica deschiderea carcasei calculatorului, de obicei doar panoul din partea stanga, pentru a avea acces la interiorul carcasei. In functie de modelul placii de baza si a carcasei, se fixeaza placa pe panoul interior, cu ajutorul unor suruburi furnizate odata cu mainboard-ul.Se fixeaza bine orice parte a placii (folositi toate suruburile furnizate). In partea din spate a carcasei, va trebui sa eliberati cateva sloturi metalice, pentru a putea monta placa de baza, si implicit a avea acces la porturile placii:
[TUTORIAL]Cum motam un PC 11040924
Mai departe, trebuie sa montati conectorii care leaga butoanele carcasei (power, reset) si o mufa mai lata pentru alimentarea cu energie electrica a placii de baza. Mufele sunt realizate in forme standard, nu fortati daca nu se potriveste! Observati forma mufelor la montaj. Daca aveti o sursa P4, ATX, conectati si mufa cu 4 pini pentru 12V+. Mai multe detalii despre aceasta procedura gasiti in manualul placii de baza.

Procesor si cooler

Iarasi, depinde de modelul pe care l-ati ales. Puteti opta pentru procesoare pe platforma Intel sau AMD, cei mai importanti producatori in domeniu. In principiu, montajul este cam la fel. Se identifica socket-ul pentru procesor (cel ca o sita). Posibil sa fie o "parghie" , care trebuie ridicata pentru a deplasa putin partea de sus a socketului, ce permite introducerea pinilor procesorului. Procesorul, intra intr-o singura pozitie, de obicei este marcat socketul cu un semn, se indica pinul 1. Pinul 1 este marcat si pe procesor, un colt putin taiat fata de restul, sau alt simbol care sa specifice acest lucru. Nu fortati introducerea lui in socket daca nu se potriveste, riscati sa indoiti pinii. Trebuie sa intre lejer in socket, practic aluneca daca este deschis bine socket-ul (parghia trasa la maxim). Odata introdus procesorul, trageti usor parghia inapoi si fixati-o de socket. Astfel, procesorul ramane fixat.

[TUTORIAL]Cum motam un PC 43765151 [TUTORIAL]Cum motam un PC 25477675
Pentru montarea ventilatorului (fan+cooler),vom depinde de sistemul de fixare al acestuia de socket. Trebuie urmatit in cartea tehnica cum se fixeaza. Se aplica o pasta termoconductoare pe partea de contact cu procesorul, pentru o disipare mai eficienta a caldurii. (se furnizeaza un tub sub forma de seringa sau mai nou, direct pe radiator, cum este in imagine). Puteti alege dintr-o mare varietate de coolere, ele trebuie sa suporte tipul de procesor pe care sunt montate, pentru o racire eficienta. Nu puteti instala orice ventilator, trebuie sa cereti unul specific tipului dvs de procesor, sau socket. Recomandat cele cu insertie Cupru. Racirea trebuie sa fie optima pentru ca PC-ul dvs sa functioneze corect si fara probleme. Caldura este cel mai periculos inamic al calculatorului (praful pe locul 2). Asigurati-va ca ati montat bine cooler-ul de procesor, pentru o racire buna. Conectati ventilatorul in soclul CPU FAN de pe placa de baza a dvs. Trebuie sa gasiti acest conector, de obicei este langa socket, are si el o forma standard, mufa intra intr-o singura pozitie, nu e cazul sa fortati. De obicei are 3 pini (unul pentru control turatie).

Memoria RAM
[TUTORIAL]Cum motam un PC 15675807
Memoria RAM trebuie sa fie destul de mare, pentru ca ea va ajuta la sporirea performantei sistemului dvs. Alegeti memoriile in functie de tipul placii de baza, nu sunt suportate toate modulele.Consultati manualul placii de baza sau intrebati la cumparare pe cel care va furnizeaza componentele
[TUTORIAL]Cum motam un PC 27730761 [TUTORIAL]Cum motam un PC 94310285
Placutele de memorie au o forma speciala, si la fel, nu intra decat intr-o singura pozitie. Urmariti canalul de pe mijlocul placutei, trebuie sa se potriveasca in slotul de memorie. Odata fixat, apasati ferm placuta, astfel incat cele doua capete ale slotului sa se inchida, clipsand in modulul de memorie. Fixati bine placutele, altfel nu veti reusi sa boot-ati sistemul. Recomandat, daca placa de baza permite, sa cumparati kituri de memorii, cate doua bucati, care vor lucra Dual, pe acelasi canal (Dual Channel). Sunt mult mai rapide, astfel veti spori performantele PC-ului dvs. Pentru dual-channel, trebuie sa aveti acelasi tip de memorie, aceeasi frecventa, si sa montati placutele in sloturile respective (de obicei sunt marcate cu alta culoare - in imagine de exemplu, sloturile albastre).

Hard-disk

[TUTORIAL]Cum motam un PC 60167887
Hard-diskul (HDD) a evoluat in timp. Daca mergeti la magazin, posibil sa gasiti modelele vechi, ATA, baate pe formatul IDE, si modele mai noi pe standard SATA, de viteza mai mare. Exista si SCSI, pentru servere in general, preturile acestora fiind foarte ridicate, dar performantele sunt superioare. HDD-ul va permite stocarea datelor, programelor, tot ce tine de informatie, in calculator. Datele raman stocate chiar si in lipsa energiei electrice. HDD-ul este o componenta vitala, dar care totusi poate lipsi, dar nu ar fi practic.

Pentru montare, se fixeaza HDD-ul in locul special din carcasa, se insurubeaza de-o parte si de alta, se alimenteaza cu energie electrica (mufa lata cu 4 borne). In cazul Hdd-urilor ATA, se conecteaza mufa cu firul rosu spre interior, si panglica (cablul de date) cu firul rosu langa firul rosu al alimentarii. Mai simplu de retinut, rosu langa rosu.. In cazul HDD-ului S-ATA, cablul de date are o forma mai deosebita, la fel ca si cel IDE, intra intr-o singura pozitie, trebuie sa verificati intai forma. Odata conectat cablul, nu ramane decat sa-l "legati" la placa de baza, prin intermediul conectorilor specifici de pe placa de baza: IDE sau S-ATA. Cele IDE sunt de obicei 2 pe placa de baza, permitand conectarea a 4 HDD-uri sau unitati optice (atentie, trebuie si o sursa puternica).

Un HDD nou nu are create partitii pe el. Trebuie sa le creati prin intermediul interfetei de instalare Windows XP de exemplu, ori din Windows cu ajutorul unor programe terte, gen Partition Magic, ori de pe alt calculator in prealabil (ne-recomandat, se poate strica HDD-ul in cazul in care il loviti). Intotdeauna fixati HDD-ul bine in carcasa, pentru a evita zgomotul produs in functionare, vibratii etc. Nu loviti unitatea centrala in timp ce functioneaza calculatorul! Capetele de citire "plutesc" deasupra platanelor HDD-ului, la distante f. f. mici, la cele mai mici variatii pot atinge suprafata lor si astfel apar Bad-urile, irecuperabile (este afectata suprafata discurilor). Capetele "parcheaza" atunci cand calculatorul este inchis, pentru a se evita acest lucru cand mutati unitatea de exemplu.

Daca doriti sa conectati mai multe HDD-uri sau mai multe unitati optice (CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, DVD-RW), trebuie sa specificati care din ele sunt Master, si care sunt Slave. Cel Master va avea prioritate la boot-are, pe el se va afla sistemul de operare. Montajul unitatilor optice este identic cu cel al HDD-ului. Sistemul va recunoaste automat componentele adaugate daca este specificat acest lucru in BIOS.

PLACA VIDEO

[TUTORIAL]Cum motam un PC 88243236
Si standardul placii video s-a modificat in timp, de la format PCI (chiar si ISA), au evoluat la AGP (cu diferite viteze-multiplicatori) iar astazi le gasim in magazin in format PCI-e (PCI express) , standard nou adoptat. La alegerea placii video, trebuie sa consultati din nou manualul placii de baza pentru a vedea ce tip de placa se potriveste, sa verificati voltajul cerut, etc.Iarasi, alegerea placii video tine de cele mai multe ori de intentiile dvs de a utiliza calculatorul, in ce scop il veti folosi. Daca doriti un sistem care sa ruleze ultimele jocuri aparute pe piata, trebuie sa cautati o placa video buna (pret ridicat) dar in acelasi timp trebuie sa va asigurati ca ati investit suficient de multi bani si in celelalte componente ale calculatorului, procesor, memorie, placa de baza si HDD, pentru a putea beneficia de performantele placii video.

Atentie deasemeni si la mufa de conectare la monitor, daca aveti un monitor CRT (cu tub catodic) atunci alegeti o placa cu format VGA, daca aveti LCD verificati daca aveti conector DVI (special pentru LCD, transfer mai bun). Oricum exista adaptoare in orice az, dar de ce sa cheltuiti in plus. Placile PCI-e se pot conecta in paralel, trebuie sa fie exact acelasi model, si vor lucra impreuna la o viteza anume (obicei 8x daca un slot este 16x si celalalt 8x). In figura se observa aceasta legatura, prin intermediul unui cordon scurt, si deasemeni cele doua tipuri de iesiri standard, VGA si DVI. Unele placi video ofera si iesire TV (cablu furnizat) pentru conectarea unui televizor la placa video, rezultatul fiind afisarea continutului pe ecranul TV-ului. Recomandat la filme.

Recomandat iarasi, sa fie ventilata placa video. Daca nu vine din fabrica cu ventilator, se poate monta unul pe placa, separat. Modelele noi vin cu radiatoare si ventilatoare pe ele, datorita frecventelor mari la care lucreaza, se incalzesc usor. Acea caldura trebuie disipata rapid. Sloturile pentru placile video au de obicei un carlig care "agata" pur si simplu placa de slot, pentru a determina daca este fixata corect sau nu.

Placa de sunet

[TUTORIAL]Cum motam un PC 83734758

Verificati daca aveti placa de sunet incorporata in placa de baza, se observa bornele (mufe jack) la iesire. Daca totusi doriti o placa separata, sunt destule modele pe piata, ele oferind fiecare alta calitate, fidelitate, etc, dar si preturile variaza foarte mult.

Placile de sunet actuale ofera iesiri pe mai multe canale, suport HD, pe scurt o evolutie foarte mare intr-un timp rapid. Fixarea placii de sunet se face pe un slot PCI, culoare alba, intr-o singura pozitie. Se fixeaza ferm in slot, apoi se insurubeaza (fixeaza pe carcasa). Instalati software-ul care vine cu placa pentru a beneficia de toate calitatile placii.

Placa de retea

[TUTORIAL]Cum motam un PC 71790251
Placa de retea va permite conectarea la o retea locala sau la reteaua globala denumita Internet, in vederea transferului de informatie. Verificati daca nu aveti placa de retea incorporata pe placa de baza, modelele mai noi vin cu ele din fabrica. Daca nu exista sau doriti o placa separata, aceasta se monteaza pe slotul PCI al placii de baza.

In cazul cand reteaua este pe cablu, va trebuie o placa cu conectare UTP RJ45. Daca aveti acces la un hotspot WiFi (wireless), puteti opta pentru o placa WiFi. Instalarea este similara - fixare in slot PCI, instalare drivere din Windows.

Carcasa

[TUTORIAL]Cum motam un PC 31690597
Carcasele sunt dupa diferite formate si standarde. Trebuie sa va orientati dupa o carcasa care sa se potriveasca placii de baza, cel mai probabil format ATX, cu o putere destul de mare pentru a acoperi toate componentele integrate in unitatea centrala. Astfel trebuie sa alegeti o carcasa care nu doar arata bine, ci si ofera energie suficienta, altfel nu veti reusi sa porniti sistemul. Daca aveti deja o carcasa si nu ofera destui Watti, puteti demonta sursa existenta, si cumparati o sursa mai puternica din magazinele de specialitate.

O carcasa trebuie sa asigure o circulatie buna a aerului, pentru eliminarea caldurii disipate de procesor, HDD, sau alte dispozitive interne. Se poate monta deasemeni un ventilator de carcasa, cu diametru mare, care se alimenteaza de pe placa de baza, din conectorii CASE FAN. Fiind o componenta care este mai mereu la vedere, carcasa se poate "moda", adica i se pot aduce imbunatatiri vizuale, efecte de lumina, etc.

Tastatura

Conectarea tastaturii implica verificarea portului necesar. Daca este o tastatura pe standard USB, atunci trebuie sa conectati la spatele calculatorului, in una din mufele respective. Daca este in format PS/2, atunci verificati culoarea mufei (mov) si conectati cu atentie sa nu indoiti pinii, in slotul respectiv, la spatele calculatorului.

[TUTORIAL]Cum motam un PC 85216178
La alegerea tastaturii trebuie sa va hotarati asupra standardului folosit (USB sau PS/2), design, forta de apasare necesara pentru apasarea tastelor, zgomot produs la apasare, etc.. Recomand o tastatura multimedia, care ofera posibilitatea de configurare a unor taste in plus fata de o tastatura simpla, pentru acces mai rapid la unele aplicatii folosite mai uzual, reglaj multimedia, etc.

Mouse

Mouse-ul, la fel ca tastatura, vine in doua formate, cel serial fiind inlaturat. USB sau PS/2, se conecteaza la fel ca si tastatura, pe portul respectiv. Daca este pe format PS/2 se cauta la spatele calculatorului mufa verde si se conecteaza (o singura pozitie)

[TUTORIAL]Cum motam un PC 96527970
Mai nou, firmele producatoare ofera pachete care contin tastatura si mouse-ul, cu fir sau fara fir. Cele fara fir au un receptor wireless, care permite conectarea dispozitivelor periferice. Mouse-ul a evoluat foarte mult in ultimul timp, de la un simplu mouse cu bila si 2 butoane, s-a trecut la mouse optic, si mai nou mouse cu tehnologie laser, cu multe butoane configurabile, o mai mare rezolutie, finete, etc.

Celelalte dispozitive pe care le vom conecta la sistemul nostru, sunt cel mai probabil cu mufa USB. Putem conecta camere web, scannere, imprimante, HDD-externe, unitati optice externe, card-reader-e, si alte periferice care folosesc standard USB. Deasemeni, puteti conecta si camera video pe un port Fireware, pentru viteza mult mai mare fata de USB.
Conectarea finala

Odata montat sistemul nostru, urmeaza pornirea lui. Pentru acest lucru, trebuie conectate toate dispozitivele noastre, toate perifericele (tastatura si mouse macar) si in special conectat monitorul, fara el nu am vedea ce se intampla in sistem. Conectati cordonul de alimentare la unitate, si porniti sistemul. Daca speakerul carcasei este conectat, veti auzi un bip scurt la pornire. Acel bip va furnizeaza informatii ajutatoare uneori. In cazul unei probleme tehnice, el va scoate un sunet specific. Aceste erori se pot depista cu ajutorul sunetului emis in cazul in care nu se furnizeaza nimic la terminal. Daca se aud mai multe bipuri sau sunete lungi, inchideti unitatea si verificati conexiunile placilor, in special video si modulele de memorie RAM. Unele placi de baza au senzori pentru temperatura, senzori care atentioneaza utilizatorul in cazul in care carcasa este deschisa. Verificati si acest amanunt.

Sus In jos
aimeRNebun^
Root Admin
Root Admin
aimeRNebun^


Mesaje : 106
Data de inscriere : 09/05/2010
Varsta : 28

[TUTORIAL]Cum motam un PC Empty
MesajSubiect: Re: [TUTORIAL]Cum motam un PC   [TUTORIAL]Cum motam un PC EmptyLun Mai 17, 2010 12:43 am

interesant :-h
Sus In jos
https://kidsclan.forumgratuit.ro
 
[TUTORIAL]Cum motam un PC
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Propunere Tutorial
» Tutorial Scoaterea Destroy
» [TUTORIAL]Cum creezi un virus simplu
» [TUTORIAL]Un nou virus "foto" - Rezolvare

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
KidsClan :: ...:: Kid's Diverse ::... :: My Computer-
Mergi direct la:  
KidsClan™
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente